Miért olcsóbb a földszinti lakás?

Ingatlan esetében értékcsökkentő tényező, ha a lakás földszinten van, de valóban ennyivel rosszabb a földszinten lakni?

Lakáskeresők között igen gyakori ez a kijelentés: földszint és zárószint kizárva. Valóban ennyire rossz egy földszinti lakás?

Rengeteg érvet lehet felhozni egy földszinti lakással szemben, melyek napjainkban talán már nem is érvényesek, ám a régi berögződött szokásokat és hiedelmeket igen nehéz levetkőzni.

Tekintsünk át néhány évtizedek óta fennálló érvet a földszinti lakások ellenében:

– A földszinti lakásba könnyen beláthatnak az utcai járókelők.

– Minden egyes kapucsapódást hallani lehet, amikor a ház lakói mászkálnak, ami idegesítő lehet.

– Egy betörőnek sokkal könnyebb dolga van egy földszinti lakással, továbbá a vandálok is nagyobb eséllyel dobnak be egy földszinti ablakot, mint egy feljebb lévőt.

– A fűtéscsövek fentről indulnak, ezért a földszint jóval hidegebb.

– A kukák kellemetlen szaga zavaró lehet.

Általában ezek az érvek szoktak a földszinti lakások ellen szólni, és az emberek többsége azonnal elutasítja ezt a lehetőséget, anélkül, hogy komolyabban végiggondolná a régóta berögzült véleményét.

Gondoljuk végig, hogy napjainkban a társasházak többségénél egészen más a helyzet, mint évtizedekkel ezelőtt. A fent felsorolt érvek többségét azonnal meg lehet cáfolni, illetve ellenőrizni lehet a lakás megtekintése során.

Például fűtés tekintetében egészen más a helyzet, hiszen a legtöbb ház kapott szigetelést, valamint szabályozható a fűtés. Ebből adódóan eltűntek az óriási hőmérséklet-különbségek a földszint és a zárószint között.

A kapucsapódás mára tökéletesen eltűnt. A legtöbb társasháznak lassan, halkan záródó kapuja van.

A kukák kellemetlen szaga is kiküszöbölhető, hiszen lehet azt gyakrabban üríteni, alaposabban takarítani, továbbá a kukatároló ajtaja is lehet jól záródó.

A betörések ellen is lehet védekezni, továbbá az utcai járókelők bámészkodó tekintetét is ki lehet zárni egy árnyékolóval.

Ha minden érvet racionálisan végiggondolunk, akkor talán mégis érdemes egy földszinti lakás mellett dönteni, amihez ráadásul sokkal alacsonyabb áron juthatunk hozzá, mint egy egy emelettel feljebb lévő lakáshoz.

Ebben az esetben is igaz, amit már sokszor javasoltunk, hogy ingatlan vásárlása során ne érzelmi alapon döntsünk, hanem állítsuk szembe egymással a konkrét tényeket.

Ingatlan Kecskemét