Találd meg álmaid lakását!

Lakásvásárlás előtt sokan megrémülnek attól, hogy esetleg hibát követnek el, ami később nem helyrehozható. Az alábbiakra mindenképpen figyeljünk, így a hibalehetőségek jelentősen lecsökkenthetők.

ingatlan

Lakáskeresés során nincs bombabiztos ellenőrzési lista, amely során garantáltan álmaink lakását találjuk meg, de az alábbiak segíthetnek abban, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a célhoz.

Tervezés

Ne azzal kezdjük a lakáskeresést, hogy nekiesünk a hirdetéseket böngészni. Szánjunk időt a tervezésre, majd csak ezután kezdjük el böngészni a kínálatot.

Írjuk össze a kívánalmainkat. Kezdjük az ingatlan méretével, elhelyezkedésével és állapotával. Ezen túl azonban írjuk össze azokat a paramétereket is, amik ugyan kompromisszumképesek, de jó lenne, ha az ingatlan rendelkezne azokkal a jellemzőkkel.

Érdemes megemlíteni, hogy lakáskeresés során éppen azért jelent nagy könnyebbséget egy szakértő, mert ő segíthet a tervezésben is.

Ezek után neki lehet látni a keresésnek. Rengeteg időt takaríthatunk meg azzal, ha ezt a fázist rábízzuk az ingatlanközvetítőre.

Kényelmi szempontok

A kiválasztott ingatlan megtekintése előtt, de legkésőbb utána mindenképpen alaposan vizsgáljuk meg a környéket, valamint a közlekedést.

Ez egyértelműnek tűnhet, mégis általában a lista végére kerül, mint szempont. Ha érzelmi alapon döntünk, gondolhatjuk azt, hogy annyira jó a lakás, hogy megéri egy órával korábban kelni minden nap, ám ezt egy fél év múlva már biztos nem fogjuk így gondolni.

Fontos, hogy ne csak a lakás vagy ház belseje nyújtsa azt a harmóniát, amit szeretnénk az életünkben, hanem a környezete is, valamint a megközelíthetőség kényelmét se soroljuk hátra.

Fenntarthatóság

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy kizárólag az ingatlan árát veszik figyelembe, holott ez csak egy része az adatoknak, az ingatlant fenn is kell tartani a későbbiekben.

Elsődlegesen tájékozódjunk a lakás vagy a ház rezsiköltségeiről, tekintsük meg a befizetett csekkeket, különös tekintettel a téli fűtésköltségre.

Ez azonban nem minden. Számoljuk át alaposan a plusz költségeket, melyek az ingatlan vételárán túl terhelnek majd bennünket. Gondoljunk az ügyvédi költségekre és az illetékre is.

Amennyiben hitelt is fel kell vennünk az ingatlan megvásárlásához, akkor alaposan számoljuk át a hitel költségeit. A „majd lesz valahogy” hozzáállás ebben az esetben nem kifizetődő.

Az ingatlan jövőbeli értéke

Ne feledjük! Az ingatlan minden esetben befektetés, akkor is, ha saját célra vásároljuk azt.

Vásárlás előtt tekintsük át, hogy a jövőben hogyan alakulhat az ingatlanunk értéke, mennyire könnyen lehet azt majd eladni, ha esetleg arra kerülne a sor.

Készüljünk fel arra, hogy bármit hozhat az élet. Ha bármikor költözni kényszerülünk, jó ha egy könnyen és jó áron eladható ingatlan birtokosai vagyunk.

A fentiekből látható, hogy ingatlan esetében nem érdemes érzelmi alapon dönteni. Ennek megakadályozására nagyszerű, ha van szakértő segítségünk.

Ingatlan Kecskemét