Albérlet vagy saját lakás?

Költözés esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy albérlet vagy saját lakás vásárlása mellett döntsünk. Ehhez nyújtunk némi segítséget az alábbiakban.

Ebben a kérdésben nincs egyetemleges válasz, mely minden helyzetre alkalmazható. Egyes élethelyzetekben az albérlet, más helyzetekben a saját lakás vásárlása éri meg jobban. Mégis melyik mellett döntsünk?

Albérlet vagy saját lakás?

A magyarországi lakáspiaci helyzetet figyelembe véve azt tapasztalhatjuk, hogy még mindig emelkednek a lakásárak. Természetesen már nem olyan mértékben, mint két évvel ezelőtt, de a felfelé ívelő trend még mindig nem torpant meg. Ezzel szemben a bérleti díjak jóval kisebb emelkedést mutatnak az utóbbi fél évben. Ezeket a tényeket mindenképpen figyelembe kell venni, ha jól akarunk dönteni.

Az ingatlan megtérülési ideje az, ami igazán számít, amikor döntenünk kell, hogy lakást bérelünk, vagy saját ingatlant vásárolunk. Elsősorban azt érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen hosszú időn át szándékozunk az adott városban tartózkodni. Hosszútávon nyilvánvalóan a lakásvásárlás éri meg jobban. Azonban, ha csak rövid időre van szükségünk lakhatásra, akkor a lakásbérlés lesz a jó megoldás. Ez azonban nem adja meg a választ, mert mi az, ami hosszú időnek számít? Hány év egy helyben tartózkodás jelenti a határt, ahol már nem éri meg lakást bérelni?

A válasz attól is függ, hogy téglalakásról vagy panellakásról van szó. A téglalakás megtérülési ideje nyilvánvalóan magasabb, mint egy panellakásé. Ehhez adunk némi támpontot. Egy fővárosi, átlagos méretű (60 nm) téglalakás megtérülési ideje, a jelen adatok alapján hozzávetőlegesen 13 év, egy panellakásé 9. A vidéki városokban ennél valamivel hosszabb idővel kell számolni. Ezekkel az adatokkal már valamivel könnyebb számolni, hiszen csak azt kell végig gondolnunk, hogy az elkövetkezendő 14-15 évben el akarunk-e majd költözni az adott településről.

Ez azonban csak felszínes számolás, hiszen nem esett szó az ingatlanhoz kapcsolódó adókról, illetékekről, felújítási költségekről. Ezeket mind érdemes belekalkulálni, ha azon töprengünk, hogy érdemes-e lakást vásárolni.

Ez alapján látható, hogy ha huzamosabb időre tervezünk, akkor mindenképpen az ingatlan vásárlása jelenti a jobb megoldást.

Az is előfordul, hogy nem tudjuk meghatározni az időintervallumot. Ilyen esetben gondoljunk arra, hogy a lakásárak még mindig emelkednek, tehát egy esetleges későbbi ingatlan eladás még akár nyereséget is jelenthet.

Mivel azonban minden élethelyzet más és más, érdemes alaposan, személyre szabottan kielemezni a lehetőségeket. Ebben kívánunk segítséget nyújtani díjmentes szakmai tanácsadás révén. Hívja az alábbi telefonszámot!

Ingatlan Kecskemét