Befektetők figyelem! Ez a legújabb lakásbefektetési trend!

Az albérletnél is jobb befektetés a lakáshotel, amit egyre többen üzemeltetnek, a kereslet mégis meghaladja a kínálatot.

Lakáshotel hostel

A fővárosban már néhány éve teljesen általános dolog a lakáshotelek, más néven hostelek üzemeltetése. Napjainkban azonban már egyre több nagyvárosban követi a budapesti trendet ez a típusú lakásbérbeadás. Ez megosztott bérbeadást jelent és általában egy-két napra szól a bérleti idő. A bérbeadás rendszerint interneten keresztül történik. A lehetséges bérlők turisták, és pontosan ugyanúgy foglalnak le egy szobát, mint egy szállodában.

Egy lakáshotel akkor térül meg igazán, ha egy nagyváros belvárosában található, ahonnan könnyen elérhető minden.

Egy lakáshotel üzemeltetésének vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A hátrányokat is figyelembe kell venni, mielőtt valaki lakáshotel üzemeltetésébe kezd.

Számítani lehet arra, hogy a turisták éjjel érkeznek, tehát éjjel-nappal készen kell állni arra, hogy a kulcsot átadhassuk a szállóvendégeknek. Ez természetesen kiküszöbölhető, ha egy erre megfelelő közvetítőirodát bízunk meg a bérbeadással, akik fogadják a vendégeket, ám ez nyilvánvalóan plusz költséget jelent.

A lakáshotel másik hátránya, hogy nagyon oda kell figyelni a vendégek viselkedésére, mert gyorsabban lelakhatják az ingatlant, mint egy átlagos albérlet lakói.

A legnagyobb probléma azonban, ami egyben a legnagyobb hátrány is, hogy megfelelő módon kell tudni kezelni a társasház lakóit. Egy lakáshotel szállóvendégei gyakran zavarják a lakókat, amiből probléma származhat. A társasház lakói szempontjából ez érthető, hiszen számukra teljesen idegenek jönnek-mennek a házban, és ők nem tehetnek ez ellen semmit. Ezért ebből a szempontból nagyon oda kell figyelni, és minden egyes szállóvendégnek egyenként el kell magyarázni, hogy ez itt egy társasház és ennek megfelelően viselkedjenek.

Ezek a hátrányok elegendő indokot adhatnak arra, hogy visszariadjunk egy lakáshotel üzemeltetésétől, ám az ezzel szemben álló előnyök igen erőteljesek.

Egy lakáshotel üzemeltetése ugyan jóval több költséggel jár, mint egy lakás bérbeadása, ám jóval magasabb a hozama is. Egy átlagos bérleti díj sokszorosa ütheti a markunkat, még abban az esetben is, ha a lakáshotel kihasználtsága csak 70% körül mozog.

Attól sem kell tartanunk, hogy nehéz lesz bérbe adni a szobákat, hiszen egyre több erre szakosodott weboldal van, ahol népszerűsíthetjük saját lakáshotelünk lehetőségeit.

A tények alapján láthatjuk, hogy egy lakáshotel üzemeltetése sokkal kevésbé kényelmes, mint egy általános bérbeadás, ám mégis sokan belevágnak, hiszen ezen a módon jóval gyorsabban megtérül a befektetés.

Különösen jó esélyekkel indul az, aki egy olyan nagyvárosban kíván lakáshotelt üzemeltetni, ahol ez a trend éppen most indul, tehát az egy-két éjszakás szállóvendégeknek nincs túl sok lehetőségük.

További kérdésekkel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésére.

Ingatlan Kecskemét