Milyen panellakást vásároljunk?

A panellakások ára az egekben van. Több mint egy évtizede nem voltak ilyen magasak az árak. Ennek ellenére megéri panellakást vásárolni?

Panellakás

A kérdés többrétű, sok tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy saját célra vagy befektetésnek vásároljuk az ingatlant. Ám attól is erősen függ, hogy milyen állapotban van az adott panellakás, valamint tervezünk-e felújítást az ingatlan megvásárlása után.

A statisztikák szerint a megvásárolt panellakások nagy része felújításra kerül az adásvétel után. Ez olykor csak részleges, a teljes felújítás jóval ritkább. A felmérések azt mutatják, hogy a felújítás mértéke egyenes arányosságban áll a beköltözéshez rendelkezésre álló időtől. Ebből adódóan főként azok döntenek a teljes felújítás mellett, akik befektetési céllal vásárolnak, tehát nincs határidőhöz kötve a költözés.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, megéri-e panellakást vásárolni, illetve milyen mértékű felújítás mellett döntsünk, érdemes valamelyest tisztában lenni a felújítás költségeivel.

Akik a részleges felújítás mellett döntenek, ők általában a fürdőszobára, valamint a vezetékek cseréjére fókuszálnak. Egy fürdőszoba felújítása 1-1,5 millió forint körül van, természetesen igényektől függően ez lehet valamivel kevesebb, de lehet sokkal több is.

Egy teljes panellakás felújítása legalább 3 millió forint költséget jelent, de persze ez függ az ingatlan méretétől, valamint az imént említett igényektől is. Ennek akár többszörösét is rá lehet költeni egy panellakás felújítására.

A felújítási költségeket erősen meghatározzák a választott burkolatok, a nyílászárók minősége, valamint az extra elképzelések.

Ha ennek ellenére a panellakás mellett döntünk, akkor még mindit ott van az a kérdés, hogy milyen panellakást vásároljunk? Felújítandót vagy felújítottat?

Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya egyaránt. Egy erősen felújítandó lakás olcsón megvásárolható, majd saját ízlésünk szerint alakíthatjuk azt. A hátrány azonban a rengeteg idő- és energiabefektetés. Azt se feledjük, hogy a költségek mindig magasabbra rúgnak a tervezettnél.

Felújított panellakást vásárolni kényelmes és egyszerű. Ha költözési határidőnk van, akkor mindenképpen ez lesz a megfelelő megoldás. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy egy más ember ízlésének megfelelő környezetben fogunk élni, ami nem biztos, hogy száz százalékig megegyezik saját kívánalmainkkal.

A fenti tényezőket figyelembe véve talán könnyebbé válik a döntés.

Ha ennél részletesebb tájékoztatásra van szüksége, hívja ingatlanszakértőnket!

Ingatlan Kecskemét