Pezseg az ingatlanpiac – Ősz van!

Azt gondolnánk, hogy a nappalok rövidülésével csökken a kereslet az ingatlanokra, ám ennek épp az ellenkezője történik.

Ingatlanpiaci változások ősszel

A tavasz után az ősz a legerősebb évszak az ingatlanpiacon. Nem csak a fővárosban, de a nagyobb vidéki városokban is, mint például Kecskeméten. Ennek oka leginkább életvitelünkben rejlik.

Két fontos oka van annak, hogy ősszel pezseg az ingatlanpiac. Az egyik ok nyilvánvalóan az iskolakezdéssel áll összefüggésben. Azt jól tudjuk, hogy augusztusban az egyetemisták megrohamozzák az albérleteket, de hogy függ ez össze a lakásvásárlással. Nem is gondolnánk, de igen gyakori eset, hogy a család az egyetemista gyermek után költözik.

Amikor az egyetemista „gyermek” elkezdi az életét új lakókörnyezetében, akkor rengeteg új élményben van része, melyeket előszeretettel oszt meg családjával. Gyakori eset, hogy a lelkesedés átcsap a családra, és úgy döntenek, ők is lakóhelyet változtatnak. Ez az egyik oka az ingatlanok iránti kereslet őszi megnövekedésének.

A másik ok az ember általános életritmusában keresendő. Amennyiben visszagondolunk életünk fő eseményeire, akkor azt tapasztaljuk, hogy a főbb fordulópontok nagy része ősszel történt. Nagyon sokan ősszel váltanak, akár munkahelyről, akár teljes hivatásról legyen szó. Ez azonban nagyon sokszor költözéssel jár. Ilyenkor nyilvánvalóan az egész családra kihat a változás, ami ingatlan adás-vételbe torkollik.

Nézzük, hogyan változik mindez Kecskeméten!

A kecskemétiek körében elcsépelt frázis évek óta, hogy a Mercedesnek köszönhetően fellendült az ingatlanpiac, drágultak a lakások, óriási a kereslet. Ez olyannyira igaz, hogy az ingatlan iránti kereslet már akkor elkezdett megnövekedni, amikor bejelentették a Mercedes beruházását. A folyamat azóta is töretlen.

Valóban kizárólag a Mercedes gyárnak köszönhető ez a hatalmas változás Kecskeméten? Logikusan azt mondhatnánk, hogy igen, ám van még egy fontos tényező, amit szinte mindig figyelmen kívül hagyunk. Annak ellenére, hogy ez a tényező a legfontosabb szempont egy környék kiválasztása során. Ez pedig a közbiztonság, mint ahogy ezt már egy korábbi alkalommal kifejtettük a „Miről ismerszik meg a jó környék?” című írásunkban.

Kecskeméten a bűnözési ráta évről évre jobb eredményeket mutat. 2016-ban majdnem 20 százalékkal kevesebb bűneset történt Kecskeméten, mint az előző évben. Ez óriási különbség. A közbiztonság ilyen mértékű javulása egyértelműen megnöveli az ingatlanok iránti keresletet. Talán ez az oka annak, hogy egyre több budapesti lakos dönt úgy, hogy Kecskeméten szeretne élni a továbbiakban.

Ne felejtsük ki az egyetem bővülését sem az okok felsorolása során, hiszen éppen ezzel kezdtük jelen írásunkat, az egyetemisták után költöző családtagokkal.

Ezek alapján egyértelmű képet kapunk arról, hogy számtalan tényező befolyásolja a kecskeméti ingatlanok értékét. Akár ingatlan eladásról, akár vásárlásról legyen szó, mindenképpen érdemes kecskeméti ingatlanszakértő segítségét kérni.

Ingatlan Kecskemét