Elsődleges szempontok, ha az ingatlant befektetésnek vásároljuk!

Már többször említésre került, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a befektetésnek szánt ingatlant nem saját célra vásároljuk, tehát nem ugyanazok a szempontok játszanak szerepet a vásárláskor.

Ingatlan befektetés

Van azonban néhány pont, amire egyaránt figyelni kell, akár saját lakhatás céljára vásároljuk az ingatlant, akár befektetésnek. Ezek közül is a legfontosabb a környék kiválasztása.

Bármilyen városban is járunk, a környék kiválasztását alapozhatjuk az ott lévő szociális intézmények színvonalára. Jó iránymutató lehet, ha a környéken jó iskolák és felsőoktatási intézmények találhatók.

Ingatlan esetében két típusú befektetés létezik. Vásárolhatunk ingatlant bérbeadási céllal, ám egy későbbi, magasabb áron történő eladás is lehet a cél. Ha viszonylag rövid időn belül szeretnénk eladni az ingatlant, akkor a gyorsan fejlődő környékeken érdemes nézelődni. Bérbeadás esetén inkább arra fókuszáljunk, hogy azonnal költözhető állapotú lakást vásároljunk. Plusz könnyítés a bérbeadás során, ha be is rendezzük az adott ingatlant.

Következő fő szempont a lakás elosztása, ami ha praktikus, különnyílóak a szobák, értelmesen van kihasználva a rendelkezésre álló terület, akkor sokkal könnyebb kiadni és az értéke is magasabb. Az egybenyíló szobákkal ellátott lakás értéke mindig alacsonyabb, és ez egy olyan tényező, amin később sem tudunk változtatni.

A lakás tájolása is fontos tényező, hiszen egy sötét lakást nehezebb hasznosítani és az értéke is alacsonyabb. A világos lakások mindig kelendőbbek, akár bérbeadásról, akár eladásról van szó.

Amennyiben befektetésnek vásárolunk ingatlant, jól gondoljuk át, hogy milyen méretű lakást választunk. Valójában nincs pontos négyzetméter adat arra vonatkozóan, hogy mekkora ingatlant érdemes vásárolni. Főként arra ügyeljünk, hogy ne válasszunk végletes megoldást. A befektetésnek vásárolt ingatlan ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Itt szintén az kerül előtérbe, amiről írásunk elején szóltunk. Ne úgy tekintsünk az ingatlanra, mintha saját részre vásárolnánk azt, hiszen lehet, hogy mi elképzelhetetlennek tartjuk, hogy másfél szobás lakásban éljünk, ám a nappali plusz három hálószobás lakásokat sokkal nehezebb bérbe adni vagy eladni.

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb befektetés, ha felújítandó ingatlant vásárolunk, hiszen az jóval olcsóbb egy azonnal költözhető lakásnál. Ebben az esetben mindenképpen szakember segítségével számoljuk ki a felújítás költségeit. Nem minden esetben jelent jó megoldást a felújítandó ingatlan.

A fentiekben csupán a legfontosabbakat szedtük össze a befektetés céljából vásárolt ingatlanokkal kapcsolatban, de már ebből is látszik, hogy oly sok tényezőre kell figyelni, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. Ezért érdemes szakember segítségét kérni. Egy ingatlanszakértő egészen pontosan tudja, hogy mire kell odafigyelni ingatlan kiválasztásakor, illetve vásárlásakor, ha az befektetési céllal történik. Szakértő segítséggel a kockázat minimálisra csökkenthető.

Ingatlan Kecskemét