A felújított konyha segíti az ingatlan eladását

Ingatlan eladása előtt sokan azon gondolkodnak, hogy a felújítás elősegíti-e az eladást, illetve annak anyagi vonzatain.

Konyha felújítása eladás előtt

Évek óta azt hallhatjuk, hogy az eladó ingatlanba kár beinvesztálni, hiszen az eladási ár növekedésének mértéke nem lesz arányban a felújítás árával. Ez nem minden esetben igaz. Egy megfelelő módon megtervezett felújítás nem csak elősegíti az eladást, de anyagi nyereséget is jelenthet.

Érdemes elsősorban a konyhára fókuszálni, mert egy felújított konyha nagy előnyt jelent. Ám nem mindegy, hogyan csináljuk. Semmiképpen ne kövessük el azt a hibát, hogy saját ízlésünknek és igényeinknek megfelelő felújítást végzünk, hiszen nem mi fogjuk azt használni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ebben az esetben a felújítás célja az eladás megkönnyítése.

Esztétikai kérdések

A konyha funkcionalitásáról nem érdemes beszélni, hiszen az minden esetben fontos, akár saját magunknak újítjuk fel a konyhánkat, akár az eladás kedvéért. Az esztétika azonban más kérdés, eladás szempontjából lényeges tényező.

Kövessük-e a legutolsó csempedivatot? A legutolsó irányzatot vegyük-e figyelembe vagy maradjunk a hagyományos esztétikánál?

Ez egy fontos kérdés, hiszen ízlések különbözőek. Például egy extrém látvány megtizedelheti az érdeklődők számát, ha eladásról van szó.

Más oldalról tekintve viszont mindenki szeretne trendi konyhát magának, ezért ami az újdonság erejével hat, az nagyobb érdeklődést generálhat.

Legjobb, ha a hagyományosabb kialakítást választjuk, legalábbis azon tényezők tekintetében, amik nehezen lecserélhetők. Ilyen például a csempe, a padlólap és a konyhabútor. Legjobb, ha semleges színeket választunk, amihez a kisebb kiegészítők lehetnek a legutolsó divat szerintiek.

A praktikusságot főként kis konyha esetén vegyük figyelembe. Bármilyen méretű is legyen a konyha, legyen jól használható.

Mennyit költsünk a felújításra

Fontos kérdés, hogy a felújítás költsége megtérüljön eladáskor, ezért ezt érdemes alaposan átgondolni.

A felújítás költsége mindenképpen álljon arányban a lakás összértékével. Egy pici panellakásban ne költsünk aránytalanul sokat a konyha felújítására, mert ez esetben ez nem biztos, hogy megtérül.

Az is nagyon fontos, hogy a takarékossági szempontokat ne vigyük túlzásba. A rossz minőségű alapanyagok és a leértékelésen vett sérült konyhabútor olyan mértékben rontja az összképet, hogy ez esetben jobb, ha neki sem látunk a felújításnak. Találjuk meg a középutat. Válasszunk jó minőségű alapanyagokat, de átlagos lakás esetén kerüljük a luxusdarabokat.

Akár szakértő véleményét is kikérhetjük felújítás során, hiszen ennek az ára is megtérül, ha megfelelően használjuk ki a lehetőségeinket.