Árcsökkentő tényezők

Akár eladni, akár vásárolni szeretnénk ingatlant, a következő tényezőkre figyeljünk, mert ezek csökkenthetik az ingatlan értékét.

Ingatlan Kecskemét

Az alapvető árcsökkentő tényezőkkel szinte mindenki tisztában van, ezek nagy része már az ingatlan hirdetésében is szerepel. Ilyenek például az ingatlan elhelyezkedése, az ingatlan felosztása, a közlekedési tényezők, valamint, hogy milyen szociális intézmények találhatók az ingatlan közelében.

Vannak azonban olyan árcsökkentő tényezők, melyeket nem mindig veszünk figyelembe, pedig egy kompromisszum révén jelentős engedményekre tehetünk szert vevőként.

Az elsődleges árcsökkentő tényező ingatlan esetén, ha van haszonélvező. Igaz, hogy meglehetősen súlyos kompromisszumot követel meg a vevőtől egy ilyen ingatlan megvásárlása, ám hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen súlyos milliókat lehet ezzel megtakarítani. Nyilvánvalóan rengeteg hátránnyal jár, hiszen a haszonélvező igen sok joggal rendelkezik az ingatlannal kapcsolatban, ezért érdemes alaposan átgondolni egy ilyen szituációt.

Olykor előfordul, hogy egy társasháznak látszó épület valójában nem társasház, hanem közös tulajdon. Ebben az esetben is jóval olcsóbban juthatunk hozzá a lakáshoz. Amennyiben van használati megosztás, az könnyít a helyzeten, és legtöbb esetben semmilyen probléma nem származik abból, hogy a lakásnak nincs külön helyrajzi száma. Ennek ellenére mindenképpen érdemes ingatlan szakértő segítségét kérni ilyen esetben.

Amennyiben egy ingatlan nem per- és tehermentes, akkor általában az eladó számára sürgős az eladás, és ez azonnal jó alkulehetőséget jelent. Ebben az esetben alaposan át kell nézni minden eshetőséget, mert egy per lehet, hogy kockázatot jelent a vevő számára a későbbiekben.

A felsoroltakon kívül természetesen árcsökkentő tényezők az esztétikai hibák, valamint ha egy lakás felújítandó, ám ezeket viszonylag könnyen ki lehet számolni, hogy milyen áron érdemes megvásárolni az adott ingatlant.

Ha komoly árcsökkenésre vágyunk vevőként, és elhatározzuk, hogy vállaljuk a fenti esetek bármelyikének kockázatát, azt soha ne tegyük ingatlan szakértő nélkül, ellenkező esetben a veszteségünk akár többszöröse is lehet az adás-vétel során megtakarított összegnek.

Ingatlan Kecskemét