Ezekre figyelj lakásvásárlás előtt!

Van néhány alapvető tényező, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk lakásvásárlás előtt. Ha nem tesszük meg, az súlyos veszteségeket okozhat.

A jó hír az, hogy ha ingatlanszakértő segítségét kérjük, akkor ő teljesen biztosan figyel ezekre, tehát ebből is látszik, hogy az ingatlanszakértő biztonságot jelent vevőnek és eladónak egyaránt.

Lakásvásárlás előtt

Kié az ingatlan?

Bár alapvetőnek és egyszerűnek tűnik, a vevők nagy része egyértelműnek veszi, hogy ha valaki eladásra kínálja a lakását, akkor az teljesen biztos, hogy az övé. Fel sem merül bennünk más lehetőség, holott olykor előfordul.

Amennyiben erre nem figyelünk, és nincs mellettünk ingatlanszakértő, hogy figyeljen helyettünk, akkor könnyen csalás áldozataivá válhatunk.

Egy ingatlanszakértő kizárólag olyan ingatlant kínál eladásra, aminek már korábban lekérte a tulajdoni lapját, tehát tisztában van a tulajdonviszonyokkal. Ez fontosabb, mint gondolnánk.

Lakás állapota és fenntartási költségek

Talán ez a két tényező az, amire minden vevő fókuszál, mégis néha valami félresiklik.

Az ingatlan fenntartási költségeinek felmérése nem igényel túl nagy szakértelmet. Elkérjünk néhány befizetett számlát és hozzávetőlegesen ki tudjuk számolni, hogy mire számíthatunk.

A lakás állapotának felmérése azonban már több fejtörést okozhat, hiszen nem mindig látszik azonnal egy hiba, illetve rejtett hibák is adódhatnak, amiket egy szakember észrevesz, egy magánember, aki nem az építőiparban vagy az ingatlanszakmában tevékenykedik, annak nem tűnik fel.

Már ezen az egy ponton dupla vagy semmit játszunk és a szerencsére hagyatkozunk, ha spórolni akarunk az ingatlanszakértő díján.

Társasház állapota

Ebben a pontban nem kifejezetten arról lesz szó, hogy omlik-e a vakolat vagy tisztán tartják-e a lépcsőházat.

Sokkal fontosabb, hogy a társasház anyagi helyzete milyen. Egy tartozás nagy plusz költségeket jelenthet a havi kiadásunkban, amiről esetleg csak akkor szerzünk tudomást, amikor elérkezik az első befizetés időpontja.

Sok társasház nem rendelkezik felújítási alappal, ezért a felújításokat hitelből fedezik. Ennek törlesztésére legtöbbször a közös költség nem elegendő, ezért a fennmaradó összeget, ami több tízezer forint is lehet havonta, a lakók fizetik.

A fentieken túl még számos olyan tényező van, ami negatívan befolyásolhatja az ingatlan megvásárlása felett érzett örömünket. A legtöbb jóval később derül ki, amivel már nem tudunk mit kezdeni.

Az ebben való jártasság, valamint az aktuális lakáspiaci helyzet pontos ismerete jelenti azt a biztonságot, amit csak egy ingatlanszakértő nyújthat a vevők számára. Nem érdemes kockáztatni!

Ingatlan Kecskemét