Így add bérbe ingatlanodat! 2. rész

A cikk első részében leírtuk, hogy mik a főbb szempontok, amire figyelni kell ingatlan bérbeadásakor. Néhány fő szempont azonban még hátravan, melyeket alább olvashatunk.

A cikk első részét itt találod: Így add bérbe ingatlanodat 1. rész

Van néhány pont, amit még a végleges szerződéskötés előtt tisztáznunk kell. Ilyen főbb pontok a fizetési feltételek, a kaució, a szerződés időtartama, illetve a felmondási lehetőségek.

Nagyon fontos tudni, hogy ezek a tényezők nem csak a bérbeadó számára lényegesek, ugyanúgy védik a bérlőt is.

Fizetési feltételek

A havi bérleti díj meghatározása nem elegendő a vitás esetek elkerüléséhez, ennél többre van szükség.

Sokan azt gondolják, hogy bőven elég, ha a bérlő és a tulajdonos megállapodnak a havi bérleti díjban. Ezen kívül azonban azt sem árt tisztázni, hogy a havi bérleti díj milyen formában jut el a tulajdonoshoz, valamint a tárgyhónap hányadik napjáig esedékes az.

Ez azonban még mindig nem minden, hiszen nem csak a havi bérleti díj jelent költséget a bérlő számára, hanem a rezsiköltség is. Ezt is le kell írni a szerződésben, hogy ezek a költségek milyen formában kerülnek kiegyenlítésre. Gyakran előfordul, hogy a mérőórák átírásra kerülnek, így a bérlő saját nevére érkeznek a számlák. Az első napokban ez okoz némi bonyodalmat, de mindkét fél számára ez a legjobb megoldás hosszú távon. Az sem baj azonban, ha a tulajdonos nevén maradnak a számlák, és ilyen módon téríti meg azt a bérlő. Azt azonban muszáj írásban rögzíteni, hogy a számlákat milyen módon tudja ellenőrizni mindkét fél.

Kaució

A kaució összege biztosítékot jelent az ingatlan tulajdonosának arra az esetre, ha a bérlő kárt okozna az ingatlanban, vagy ha valamilyen módon a lakással kapcsolatos számlák felhalmozódnának.

Amennyiben az előző pontot komolyan vesszük, úgy a számlák felhalmozódására nincs lehetőség, így ennek fényében kell meghatározni a kaució mértékét.

Fontos, hogy a kaució összege és az ezzel kapcsolatos tények rögzítésre kerüljenek, hiszen a bérleti viszony megszűnésekor a kaució visszajár a bérlőnek. Ezt azonban sokszor csak úgy tudja érvényesíteni, ha a tények pontosan le vannak fektetve a szerződésben.

Bérleti szerződés időtartama

A bérleti szerződés lehet határozott vagy határozatlan idejű, ám a szerződés megszüntetésének módját mindenképpen meg kell határoznunk a szerződésben.

Meg kell határoznunk a bérleti szerződés felmondásának a módját, valamint egy lehetőséget arra, hogy bármely fél indoklás nélkül felbonthassa a szerződést adott időszakon túl. Arra is lehetőséget kell adni a tulajdonosnak, hogy a szerződés be nem tartása esetén, pl. fizetési problémák, hogyan tudja azonnali hatállyal megszüntetni a szerződés érvényességét, valamint hogyan tudja azt érvényesíteni.

Ezek mind olyan tények, melyeket pontosan meg kell határozni, hiszen amikor probléma merül fel, akkor valódi szerződésre van szükség annak érdekében, hogy érvényesíteni tudjuk a jogainkat.

A következő részben a kiköltözési záradékról lesz szó itt: Így add bérbe ingatlanodat 3. rész

A megfelelő szerződés és védettség érdekében kérd ingatlanszakértőnk segítségét!

Ingatlan Kecskemét