Így add bérbe ingatlanodat! 1. rész

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az ingatlan bérbeadás óriási rizikót jelent. Adunk néhány tippet, hogyan minimalizáld az ezzel járó veszélyeket.

Napjainkban egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési célzattal, hiszen az ingatlan értékálló és a bérbeadás folyamatos bevételt jelent. Természetesen, a folyamatos bevétel sok esetben veszteségbe torkollik, ám érdemes tudni, hogy ezt olykor az ingatlan tulajdonosa saját magának köszönheti. Van néhány tényező, amire érdemes különösen ügyelni ingatlan bérbeadásakor annak érdekében, hogy elkerüljük a veszteséget.

Ingatlan bérbeadási szerződés, ami mindkét felet védi

Sok esetben ez elmarad, vagy nem figyelünk eléggé, hogy mindent magában foglaljon.

Gyakran előfordul, hogy a bérlő és az ingatlan tulajdonos első látásra nagyon szimpatikusak egymásnak, ezért úgy döntenek, hogy felesleges papírmunkával tölteni az időt. A legfőbb kérdésekben megállapodnak, majd a bérlő beköltözik.

Ez a lehető legrosszabb döntés, hiszen mint tudjuk, a szó elszáll, az írás megmarad.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Nem csak akkor adódhatnak problémák, ha a bérlő, illetve a bérbeadó rosszindulatú. Az is előfordul, hogy egy-két év múlva már nem emlékszünk pontosan, hogy miben állapodtunk meg. Még gyakoribb eset, hogy félreértjük egymást. Ez írásos szerződés esetén nem fordulhat elő, hiszen azt bármikor újra olvashatjuk.

Professzionális szerződést kössünk

Mindkét fél számára biztonságot nyújt, ha professzionális szerződést kötünk.

Vitás esetekben nem tudunk másra hivatkozni, kizárólag a szerződésre. Ha a szerződés nem foglal magában mindent, akkor nincs mire hivatkozni.

Ez nem csak a bérbeadó számára fontos, a bérlő hasonlóképpen, kizárólag a szerződést tudja alapul venni, ha valami nem az eredeti megállapodás szerint történik.

Nagyon fontos, hogy pontos személyes adatokat rögzítsünk a szerződésben személyes iratok alapján. Csak így tudjuk beazonosítani a másik felet.

Bérlő szempontjából az is nagyon lényeges, hogy tényleg a tulajdonostól vagy annak meghatalmazottjától bérelje az ingatlant. Elég sok probléma volt már ebből az utóbbi években, hogy valaki nem a saját ingatlanát adta bérbe, majd néhány hét múlva, amikor a tulajdonosok felbukkantak, mindkét fél megdöbbent az előállt helyzeten.

Éppen az ilyen esetek elkerülése miatt bérbeadónak és bérlőnek egyaránt javasolt ingatlanközvetítő segítségét igénybe venni.

Ingatlanközvetítő révén professzionális szerződéshez jutunk, ami a bérbeadót és a bérlőt egyaránt védi.

A cikk második része itt található: Így add bérbe ingatlanodat! 2. rész

Kérd professzionális ingatlanközvetítő segítségét bérbeadáshoz, illetve bérléshez!

Ingatlan Kecskemét