Szakértők kíméljenek! Vállalom a kockázatot!

30 millió forintos házamban tönkrement vízvezetékhez keresek segítséget. Vízvezeték szerelők kíméljenek!

Láttunk már ilyen hirdetést valaha? Nem valószínű. Hasonlót viszont százával, mégsem lepődünk meg rajta. Hány ingatlan hirdetést láttunk már, ami úgy fejeződik be, hogy ingatlanosok kíméljenek? Rengeteget, ugye? Bármilyen furcsa, ez pont ugyanolyan, mint a fenti fiktív hirdetés. Az ingatlanos elutasítása bátorság vagy botorság? Mit kockáztatunk?

Tegyük félre egy pillanatra az ingatlan-kérdést, és nézzük meg egy másik nézőpontból, hogy mikor van szüksége az embernek szakértőre.

Tegyük fel, hogy Önnek van egy 10 millió forintos autója. Egy nap az a szerencsétlen helyzet áll elő, hogy az autó nem indul. Elképzelhető, hogy előzőleg már furcsa hangokat adott ki, valószínűleg megkaptuk a jelzést a műszerfalon, hogy szervizbe kellene vinni, mégsem tettük. Az autó pedig leállt.

Mit szoktunk tenni ebben az esetben? Felnyitjuk a motorháztetőt és elkezdjük megszerelni? Felhívjuk egy ismerősünket, hogy jöjjön segíteni? Esetleg ketten állunk neki megszerelni? Nem valószínű, ugye? Ha nem értünk az autókhoz, akkor nyilvánvalóan hívunk egy szerelőt. Egy szakértőt, aki kifejezetten a mi autótípusunk specialistája vagy elvisszük a gépjárművet egy márkaszervizbe. Tíz emberből 9,5 ezt tenné, illetve ezt is teszi, hasonló szituáció esetén.

Vegyünk kicsit vissza a kockáztatandó összegből és nézzünk egy visszafogottabb példát. Elromlik a mosógépünk. Mit teszünk? Szétszedjük és megpróbáljuk megjavítani? Nem valószínű. Hacsak nem vagyunk szakképzett mosógépszerelők, akkor hívunk egyet, igaz?

Egy mosógép esetében durván 100 ezer forintot kockáztatunk, mégis szakértő segítségét vesszük igénybe a probléma megoldásához. Ingatlan esetében jóval nagyobb összegről van szó, jóval nagyobb a kockázat is. Ennek ellenére mégis megveszekedetten próbáljuk távol tartani magunktól a szakértőket. Miért?

Biztos sokan láttak már hasonló hirdetés-részletet: 2 szobás felújított belvárosi lakás eladó. Ára 20 millió forint. Ingatlanosok kíméljenek!

Teljesen természetesnek veszünk egy ilyen hirdetést, sőt, lemásoljuk a technikát és saját magunk is hasonlót adunk fel, holott ez teljesen ésszerűtlen. 20 millió forintról van szó, még sincs szükségünk szakértőre? Ez hogy lehet?

30 millió forintos házamban tönkrement vízvezetékhez keresek segítséget. Vízvezeték szerelők kíméljenek!

Vicces, ugye? Meglepődnénk egy ilyen hirdetés láttán? Azt gondolnánk, ez az ember nem teljesen van magánál, nem igaz? Pedig az a helyzet, hogy minden egyes ember, aki úgy fejezi be az ingatlanának a hirdetését, hogy ingatlanosok kíméljenek, az hasonló botorságot követ el, és valójában éppen azt teszi közzé, hogy nincs szüksége szakértőre. Bár több millió forint kára származhat abból, ha saját maga, szakértő nélkül akarja értékesíteni az ingatlanát, mégis vállalja a kockázatot. Érezzük az ellentmondást?

Rengeteg módon lehet több millió forintot veszíteni egy ingatlan értékesítése során. Akár az ingatlan teljes ára eltűnhet a lefolyóban. Egy ingatlanszakértő, aki több éve a szakmában van, tudna mesélni. Ezek nem rémtörténetek, hanem valóban megtörtént esetek. Vállalja a kockázatot, hogy esetleg éppen Önt húzzák csőbe?

Ne kockáztasson! Ingatlan eladása esetén is kérjen szakértő segítséget!

Ingatlan Kecskemét