A kékre festett lakás könnyebben eladható

Minden színnek van valamilyen pszichológiai hatása, amit nem hanyagolhatunk el, ha szeretnénk gyorsabban, jobb áron eladni ingatlanunkat.

Sokan nem szeretnének felújításba kezdeni ingatlanuk értékesítése előtt, ám egy festés nem igazán nevezhető felújításnak. Ráadásul többszörösen megtérülhet a befektetett idő és pénz. Az alábbiakban leírjuk, mely színek váltják ki a legerőteljesebben a vásárlási szándékot.

Három hely, ahol tarolhatunk a kék színnel

Ingatlan eladása előtt a legtöbb ember ki szokta festeni a lakást-házat, még akkor is, ha nem felújítottként szeretné értékesíteni. Ilyen esetben általában semleges színekre esik a választás, néha meleg színekre, mert úgy gondoljuk, az bármilyen ízléssel rendelkező vevőjelöltnek tetszene.

Nagyon ritkán kockáztatunk meg erőteljes színeket. A harsány színektől valóban jobb, ha tartózkodunk, ám a kéket nyugodtan megkockáztathatjuk legalább a lakás három helyiségében.

Kék konyha

Kinek jutna eszébe a konyhát kékre festeni? Kevés embernek, mégis ők nyerhetik vele a legtöbbet.

A konyha általában vagy semleges, vagy meleg színnel van kifestve. Ennek ellenére a kék konyha valamiért jobban vonzza a vevőket.

Felmérések alapján bizonyított tény, hogy az acélkékre festett konyhával rendelkező lakások drágábban és gyorsabban kelnek el.

Kék fürdőszoba

A fürdőszoba a „víz helyisége”, ezért a kék szín egyáltalán nem meglepő itt.

A kék színhez a víz elemet, illetve a tisztaságot társítjuk, ezért egy kék fürdőszoba meghozhatja a vásárlókedvet.

Kék hálószoba

A fürdőszobával ellentétben kék hálószobára már jóval kevesebben gondolnak, holott ez maximális pszichológiai hatást vált ki a vevőkből.

Nem is akármilyen kékre gondolunk. A diplomatakék a legjobb a hálószobába. Bár sötétnek tűnhet első látásra, a vevők sokkal otthonosabbnak érzik majd, mint egy fehér vagy bézs hálószobát.

Nappali hagyományos színben

A nappali pont az a helyiség, amivel nem érdemes kísérletezni. Maradjunk meg a hagyományos színeknél.

A legjobb választás nappali esetében a barna, a bézs, és ezek árnyalatai. Ez éppen megfelelő mértékben sugároz harmóniát. Arra azért ügyeljünk, hogy a fal színe ne üssön el a berendezési tárgyaktól. Bár ezek a tárgyak nyilvánvalóan nem maradnak a lakásban, ettől a vevő nem fog tudni elvonatkoztatni a lakás megtekintése során.

Étkező hideg színekben

Napjainkban a szürke nagy divatját éljük, használjuk ki pszichológiai hatását az étkezőben is.

A grafitszürkére festett étkező mély benyomást fog tenni a vevőkre. Lehet, hogy sokan kételkedve fogadják ezt a tényt, ám ettől függetlenül valóban vásárlásra ösztönző ereje van.

Ház esetében fontos a külső szín

Egy színesvakolat „lecserélése” jóval nagyobb energia és költség, mint a belső helyiségek átfestése, mégis megéri, ha szeretnénk az ingatlan gyorsan és jó áron eladni.

Felmérések alapján a világos színűre festett házak, ezek közül is a bézs vagy világosszürke színben pompázók sokkal gyorsabban keltek el, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező egyéb ingatlanok.

Nem csak az eladás gyorsaságáról van szó, hanem a vételárról is. Valóban ezek a visszafogott színre festett házak drágábban kelnek el, mert már messziről otthonosságot sugároznak.

Annak érdekében, hogy ne legyen olyan egyhangú a látvány, a bejárati ajtó lehet erőteljesebb színű, kék, zöld vagy bordó. A pirosat és egyéb harsány színeket azonban hanyagoljuk a nyílászárók esetén is.

Forrás: Expressen.se