Azonnal irtsuk ki a parlagfüvet!

Minden háztulajdonosnak és nyaralótulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy az ingatlan területén található parlagfű mekkora bírságot vonhat maga után.

Idén ismét júliustól büntetik a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosait. Idén a bírság összege akár az 5 millió forintot is elérheti, ezért érdemes kiirtani, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Tudnunk kell, hogy a parlagfű kiirtása olyan kötelezettségünk, melyet nem mulaszthatunk el. Egyéb esetben óriási bírságra számíthatunk.

A bírság összege függ a terület méretétől, valamint az ingatlan elhelyezkedésétől. Belterületen a bírság jóval magasabb lehet, mivel itt a meglévő parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent.

Amennyiben a bírság már kiszabásra került, és a tulajdonos azt nem hajlandó megfizetni, akkor ez az összeg köztartozásnak minősül. Ugyanúgy kerül majd behajtásra, mint a be nem fizetett adók.

A parlagfű eltávolítása a hagyományos módon a legegyszerűbb. Egyszerűen ki kell gyomlálni, mint ahogy az egyéb gyomnövényeket is. Ezzel a módszerrel kíméljük leginkább a környezetünket.

A parlagfűre vonatkozó bírság lehetőség nem csak üres fenyegetőzés. A tavalyi évben még félmillió forintos bírságok is előfordultak. Nem érdemes kockáztatni.