Egészséges okos otthonok lesznek hamarosan

Az okos otthon ma már nem újdonság. Legalább egy része nagyon sok lakásban és házban megtalálható. Leggyakoribb a mobilról irányítható fűtés, klíma, illetve árnyékoló. De hogy okos otthonunk vigyázzon az egészségünkre, ez elképzelhetetlen, pedig hamarosan elérhető lesz.

Az Egyesült Államokban már erőteljes kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy okos otthonunk hogyan figyelmeztethet bennünket, ha nem vagyunk teljesen egészségesek. A beépített érzékelők nagyon sok rendellenességre fognak minket figyelmeztetni.

Az esésre vagy az egyensúlyzavarra padlóba épített érzékelők fognak figyelmeztetni. A bőrelváltozásokat, a fogászati problémákat, a szemproblémákat, valamint az arc rendellenes elváltozásait a tükörbe épített érzékelők figyelik, és azonnal reagálnak a nem szokványos jelekre.

Az ágyban található érzékelők alvászavarra vagy légzési rendellenességekre figyelmeztetnek. A WC-be pedig akár vércukormérő is kerülhet.

Ezek a tényezők csak azok, melyek eddig nyilvánosságra kerültek, ám ezen kívül valószínűleg számos érzékelő tesztelése van folyamatban.

Idősebb emberek esetében az érzékelők online kapcsolatban lehetnek a kezelőorvosokkal, ami felér egy 24 órás felügyelettel.

Amennyiben azt gondoljuk, hogy ez még a távoli jövő, akkor tévedünk, ugyanis a projekt bemutatására már idén nyáron sor kerülhet.

Arra azért számítani lehet, hogy az egészségérzékelőkkel ellátott okos otthonok sokba fognak kerülni, ám a fentiek értelmében nem kérdéses, hogy lesz rá kereslet, még nálunk is.

Elsősorban azok életét könnyítheti meg egy ilyen egészségellenőrző rendszer, akik erőteljesebb felügyeletet szeretnének idős hozzátartozóiknak. Bár saját magunknak is jól jöhet egy ilyen rendszer, hiszen az egészségnél nincs fontosabb.

Forrás: Expressen.se