A közös költség megnehezítheti a lakásvásárlást

Társasházi lakás adás-vétele esetén a közös költség kérdése sokszor problémát okoz, ami változást igényel.

Amennyiben egy társasházi lakás eladásra kerül, amin van közös költség tartozás, akkor az problémát okozhat, hiszen nincs egységes rendelet arra nézve, hogy egy esetleges per során a tartozást a vevő vagy az eladó kénytelen megfizetni. Tehát, a lakás eladása a közös költség tartozás átruházását is magában foglalja-e, vagy a tartozás a régi tulajdonosé.

Mivel rengeteg társasházi per folyik ezzel kapcsolatban, ezért valószínűleg rendeletmódosítás kerül érvénybe a közeljövőben. Az új rendelet szerint a földhivatali bejegyzéshez szükséges lesz a közös költség hátralékmentességének az igazolása. Ez természetesen ismét az adás-vétel folyamatát nehezíti meg, mégis szükséges, hiszen egy esetleges per még jobban megnehezítené a vevő és az eladó életét is, ráadásul igen hosszú időszakra.

A probléma lényege abban áll, hogy hiába szerepel az adásvételi szerződésben, hogy a lakás per- és tehermentes, ez a szerződés az eladó és a vevő között jön létre, amihez a társasháznak semmi köze. Így az adásvételi szerződésre hivatkozva nem perelheti később a társasház sem az eladót, sem a vevőt.

Amennyiben a közeljövőben lakás eladását vagy vásárlást tervez, készüljön fel, hogy esetleg szükség lehet a közös költség nullás igazolására a földhivatali bejegyzéshez. A rendeletmódosítás időpontja még nincs kitűzve, így nem lehet tudni, hogy mikortól lép érvénybe.