Még több újépítésű ingatlan lesz még drágábban

Idén újabb rekordot dönthet az újépítésű lakások átadása.

Tavaly sokkal több építési engedélyt adtak ki, mint az előző években, így rekord értéket érhet el az újépítésű lakások átadása. Ez érinti a főváros peremkerületeit, valamint a vidéki nagyvárosokat is.

Erre a növekedésre számítani lehetett, hiszen az 5 százalékos áfakulcs előrevetítette ezt az irányt. Ez azonban újabb fordulatot jelent az ingatlanpiacon.

A telkek iránti verseny ugrásszerűen megnőtt, ezzel együtt ezek ára is folyamatosan növekszik.

Ezen kívül egyre erősebb a munkaerőhiány az építőiparban, ami ugyan visszafogja kicsit a rohamos növekedést, ezzel együtt azonban még följebb tolja az újépítésű ingatlanok négyzetméter árait.

Az újépítésű lakások és a használt lakások árai között ezzel megnövekszik ugyan a különbség mértéke, ettől függetlenül mégis úgy tűnik, hogy a kereslet nem csökken. Sokan szeretnének vadonatúj ingatlant vásárolni, még ha az többe is kerül, mint eddig.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a folyamatban lévő építkezések eltérhetnek az ütemezési tervektől. Éppen a súlyos munkaerőhiány okozza a késéseket. Jobb, ha vevőként számítunk rá, hogy több hónapos, akár fél éves csúszás is bekövetkezhet az újépítésű lakások átadásában.

Ingatlan Kecskemét