Hogyan befolyásolja a lakás árát a környék?

Egy ingatlan valós értékét nagyon sok tényező befolyásolja. Alább megtudhatjuk, mennyire számít a környék biztonsága.

Nyilvánvaló, hogy egy ingatlan árát erőteljesen befolyásolja a környék bűnözési rátája. Azzal azonban nem vagyunk tisztában, hogy mennyire.

Egy ingatlan árát 70%-ban az ingatlan saját paraméterei határozzák meg, csupán a maradék 30%-ot jelenti az összes többi tényező, úgy mint a környékbeli szolgáltatások elérhetősége, valamint a bűnözési ráta.

Ez meglehetősen csekély százaléknak tűnhet első ránézésre, ám valóban így van, hiszen kiragadott példaként akár megnézhetjük a főváros belvárosát, ahol a legmagasabb a bűnözési arány, ám mégis itt találkozunk a legmagasabb lakásárakkal. Ebben az esetben a szolgáltatások elérhetősége, valamint az ingatlan paraméterei együttesen felülírták a biztonsági tényezőket.

Minden városban, így Kecskeméten is megvan a betörési toplista. Azért beszélünk elsősorban a betörésről, mivel a bűnözés válfajai közül ez érinti leginkább az ingatlanpiac alakulását. Ám honnan értesülünk egy város lakójaként a bűnözési ráta alakulásáról? Nyilván csak nagyon kevesen vannak azok, akik időről-időre nyomon követik a statisztikákat. Többnyire szóbeszéd alapján, illetve ezzel összefüggésben érzelmi alapon döntünk. Olykor el is maradunk az aktualitásoktól, így esetleg lemaradunk egy jó vételről, vagy még rosszabb esetben jóval olcsóbban adjuk el ingatlanunkat.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egy környék fejlődése, úgy mint lakásprojektek vagy köztéri rehabilitáció, egyértelműen csökkentik a bűnözési rátát, ezzel egyidejűleg növelik az adott környék ingatlanjainak értékét.

Ha nem követjük nyomon ezeket a folyamatos változásokat, akkor könnyen beleesünk abba a hibába, hogy rosszul mérjük fel egy adott ingatlan értékét.

Ugyanide tartozik egy környék tervezett fejlesztése. Ezt még kevesebben követik nyomon. Sok esetben nem is teszik közzé a fejlesztésre vonatkozó terveket, csak az érintettek tudnak róla, illetve azok, akiket szorosan érint, például az ingatlan szakértők.

Amennyiben egy környék fejlesztése tervbe van véve évekre előre, akkor ott igen jó befektetéssel lehet ingatlanhoz jutni, hiszen előre elkönyvelhető a következő évek ingatlan áremelkedése. Ám ez inkább a befektetőket érinti. Azokat, akik saját célra vásárolnak ingatlan, nem különösebben érdekli az adott pillanatban, hogy egy rosszabb környék öt vagy tíz év múlva milyen állapotokat fog mutatni.

Ha nem akarunk szóbeszéd vagy régi emlékek alapján dönteni, akkor érdemes szakértő segítségét kérni! Menjen biztosra! Kérjen Ön is segítséget!

Ingatlan Kecskemét